Образователно Ръководство: Митове, Истини, Шансове, Съвети, Грешки и Начини в Мрежовия Маркетинг

Тази статия е част от усилията ни да образоваме и информираме българските граждани за актуалните възможности за личностно и кариерно развитие, които могат да бъдат срещнати през 21 век в синхрон с мисията на сдружението. Сдружение в обществена полза “Мечтите Движат Света” с ЕИК 206342030 осъществява единствено образователни, социални и общностни дейности в съответствие с мисията си.

Почти всеки е чувал за един от най-любопитните модели за правене на бизнес в нашето съвремие – мрежовия маркетинг. Но по-точната дума, която описва този вид маркетинг не е любопитен, а противоречив.

Въпреки възможностите за реално постигане на финансова свобода, които маркетингът на много нива (или мулти левел маркетинг) предоставя, например чрез стартирането на свое собствено начинание, което може да бъде започнато с минимален капитал, той често е свързван с нелоялни и дори нелегални практики. В стремежът си да бъдем обективни – няма да отречем, че в редица случаи именно това е ситуацията. Мултилевел маркетинговият модел може да бъде използван за разпространението на некачествени и надценени стоки или дори несъществуващи такива. 

В тази статия ще се дистанцираме от тези обречени на провал “бизнеси” и ще разгледаме в дълбочина как би следвало да се прави Мрежови Маркетинг и защо той се нарежда сред най-иновативните модели на 21 век. Често пред участниците в МЛМ организациите се разкрива огромен потенциал, но за съжаление резултатите на участниците в МЛМ може и да бъдат относително ниски.

Преди да продължим с предимствата, недостатъците и с това как трябва да се прави мрежови маркетинг, нека обясним защо резултатите за участниците в мрежовия маркетинг често са относителни. Причината е проста. Мрежовият маркетинг в ядрото си е изграден от експертното реализиране на директни продажби. Освен че практикуват този вид свободна професия, практикуващите в същото време развиват и форма на свой собствен бизнес. 

Относителният им успех най-често идва от нагласата на участниците в МЛМ начинанията. За да започнете участието си в маркетинга на много нива не ви трябва нищо освен желание. Просто трябва да изслушате мотивиращата презентация на своя бъдещ ментор и да проявите интерес. Най-често това е достатъчно, за да може човек да се превърне в горд собственик на малък бизнес. И точно тук идва капанът – за който и да е друг бизнес трябва значителна инвестиция, но не и за МЛМ. Инвестицията за “стандартните” бизнес модели често е с размери надскачащи в десетки или стотици пъти нужната инвестиция за старт в мрежовия маркетинг. А при МЛМ бизнеса ситуацията е различна. Не стартирате с огромна инвестиция, но и ангажираността ви може да не бъде както в случаите на лично инвестирани сериозни средства. Това е една от основните причини резултатите да бъдат относителни – ако правите “бизнес” по между другото или в свободното си време, то тогава и резултатите ще бъдат правопропорционални. Но нека изясним нещо – говорим основно за нагласата ви. Не са малко примерите на хора, които са на пълен работен ден, както и родители, съпрузи и много други, пак на пълен работен ден, и въпреки това достигат върховете на МЛМ. С други думи казано – всеки който ви обещава резултати без работа, вероятно не ви казва цялата истина. Както във всяка друга дейност, особено ако сега стартирате и нямате опит и контакти, трябва да навиете ръкави и да сте готови да работите. Бързи резултати без работа няма.
Но защо някои хора покоряват върховете на мрежовия маркетинг, а други отпадат още през първата година можем да разберем като хвърлим по-задълбочен поглед върху най-честите митове и пропуски от областта. Нека разгледаме първо някои от най-честите грешки и заблуди свързани с МЛМ, а после ще преминем към ползите от него и практически съвети за създаването на вашия правилен подход.

Заблуди и грешки често срещани в мрежовия маркетинг

1. Нека започнем с класиката – мрежовия маркетинг е “пирамидална схема” или иначе казано “пирамида”. Всъщност не е сериозно да съдим за легитимността на дадена организация по нейната структура. Мрежовият маркетинг има точно пирамидална структура, но и множество организации добавящи изключителна стойност за обществото имат точно такава структура. Всъщност дори и правителството има подобна йерархия, но това не го прави нелегално. Пирамидалната структура е прост, но ефективен начин даден бизнес притежаващ качествен продукт да популяризира своята дейност чрез директни продажби реализирани от множество негови представители. НО, разбира се, това не значи да не прегледате много внимателно всеки детайл, включително и юридическата част на дадена организация, ако смятате да станете неин представител. Обикновено липсата на прозрачност е червена лампа и обратното – ако всичко е ясно описано, включително и юридически, е добра индикация. Друго, за което трябва да бъдете внимателни е дали има баланс в дадената организация – дали единственото, което се стимулира е воденето на нови хора или наистина има и качествени продукти и услуги в полза на обществото, които се предлагат. След критична проверка от ваша страна, по-скоро избягвайте структури, които нямат балансиран модел и целят единствено привличането на нови хора-представители без наличието на реален продукт или услуга. 

2. С мрежови маркетинг не се забогатява – от никоя дейност гарантирано не се забогатява. Богатството е комплексен, дори на моменти субективен въпрос. Ако говорим само за финанси – принципът на вкараните усилия играе роля и тук – трябва да се работи, за да си повишим шансовете. И точно както и при останалите форми на предприемачество и тук успехът не е гарантиран. Истина е, че предизвикателствата в мрежовия маркетинг не са малко, но с правилната система, продукт, който обичате и в правилната среда – резултатите са постижими. А след тях може да последства и така мечтаната финансова свобода.

3. Мрежовия маркетинг не работи – да, той не работи, особено ако не се работи. Реалността е такава и винаги е била. Все пак има хора, които следвайки ясно дефинирана система за директни продажби (ядрото на мрежовия маркетинг) са успели да издигнат индустрията до колосални мащаби – през 2020 година оборотите в МЛМ са достигнали почти 200 милиарда в световен мащаб. От друга страна “успехът” не е свързан само с работа за пари – трябва да сте сигурни в голяма степен, че това може да е вашето нещо за дълъг период от време. Знаете правилото за 10 000 часа. .

4. Само хората на върха печелят – всъщност това е донякъде вярно. Най-често лидерите с отлични умения за директни продажби и комуникация са тези, които имат най-високи резултати. Но в коя област не е така? Нима “обикновената” работа не е подобен пример? В МЛМ структурите резултатите са еквивалентни на усилията. Ограниченията се създават единствено от самите участници, а с достатъчно проактивност те могат да постигнат завидна финансова стабилност. Важно е при проверката ви дали да се присъедините към дадена организация да видите ситния шрифт и ограниченията, които тя поставя. Винаги има ограничения и трябва да ги знаете. 

5. Пазарът ще бъде пренаситен в даден момент – за късмет множеството продукти предлагани от мултилевел организациите са такива, които се консумират на редовна база. Продукти, които се изчерпват и се купуват отново. Козметика, продукти за красота, здравословен живот и уелнес. Освен това винаги на пазара се появяват нови и нови потребители, включително и подрастващи, които стават пълнолетни или такива, които са променили нагласата си и вече са готови да станат ползватели. Още едно “но” обаче тук – винаги си правете пазарно маркетинг проучване преди да стартирате. Може да направи разликата между успех и провал за вас.

6. Създаване на преувеличена емоция, вместо използване на логика – в традиционния маркетинг има множество брандове, които успяват да пропуснат едно от най-важните неща в продажбите – продуктите се избират чрез логика, но се купуват заради емоцията. Представителите на МЛМ са избрали точно обратната стратегия – акцентират на емоциите и вълнението на момента. Това е добра стратегия, но много лесно може да излезе извън границите на разумното и да даде обратен ефект. Не трябва да сте крайни, нито да вярвате, че това е единственото най-добро решение на света. Вероятно има и други също толкова добри със своите уникалности. Приемете го и го комуникирайте правилно. 

7. Таргетиране на грешна аудитория – за съжаление като стандарт за бърз старт в МЛМ средите е заложена идеята да се таргетират още в самото начало всички близки и познати на новия представител. Тази честа практика, както и множеството изстрели в тъмното (таргетиране на сляпо или липса на такова) са причина за слаби резултати и частично за лошия имидж на професията. Като всяка друга дейност и тук се изискват умения и професионализъм. Бъдете професионалисти, независимо какво правите.

Списъкът може да продължи още дълго, защото решките и заблудите свързани с мрежовия маркетинг са твърде много на брой. Нашият съвет в това отношение е, че е добре да си партнирате само с доказани МЛМ организации и да бъдете част от добре сплотени общности, за да избегнете повечето от тях. Също така си отделете поне няколко дни в проучване преди да вземете решение да стартирате и не се подлагайте на манипулации за бърз успех без работа. 

А сега нека разгледаме и някои от най-добрите практики в областта.

Полезни практики и доказали се съвети за ефективен маркетинг на много нива

Постоянство – нека бъдем реалисти. В света на директните продажби играта на цифри е сериозна. За да имате значими резултати ви трябват много на брой контакти и осъществени презентации на продуктите, които представяте. Няма по-значим фактор за успеха в тази област от постоянството, не случайно то е първо в списъка.

Стратегия и система – макар постоянството да е най-значимо за успеха в МЛМ, липсата на правилната система е фактор, който обезсмисля полагането на усилия. Ако не работите по доказана и тествана от лидерите в сферата стратегия, то има голям шанс да пилеете усилията си напразно.

Общност – има два ключови елемента, които стоят в ядрото на мрежовия маркетинг. Ефективната комуникация (продажбите) и общността. Една сплотена общност от експерти е сред най-мощните катализатори за бърз успех, в която и да е област, а в мрежовия маркетинг е сред задължителните реквизити.

Идентифицирайте своя потенциален пазар – както стана ясно, често мултилевел маркетинг бизнесите са твърде развълнувани от възможността да достигнат до колкото се може повече хора. Тази цел рядко носи резултати. Една от най-добрите стратегии е да бъдете голямата риба в малкото езерце. Тоест да стесните своя таргет пазар до най-перспективните ви бъдещи ползватели и да им обърнете цялото внимание на света.

Идентифицирайте стойностното си предложение – след като имате своята таргет ниша е добре да имате какво да ѝ предложите. Освен какво предлагате е много важно и как го правите. Отлична идея е добре да формулирате своето стойностно предложение и да разработите стратегия как да го презентирате ефективно пред своите потенциални бъдещи клиенти или партньори.

Прочетете своят договор – обърнете внимание на детайлите. Всяка сериозна МЛМ организация предоставя пълната информация на своите представители още в самото начало. Подсигурете се като се уверите, че това е точно така и при компанията, с която сте избрали да работите.

Диференцирайте се – до момента обсъдихме някои от най-добрите практики в сферата. И въпреки всичко те може да не са достатъчни. Всеки по-сериозен МЛМ участник членува в организации, които предоставят обучения на много високо ниво. Вероятно тези стратегии са достъпни и за останалите. Това, което кара някой да избере вас пред останалите е вашата индивидуалност. Погрижете се за нея!

Освен финансови възможности, често МЛМ организациите имат добавена стойност в посока личностни и професионални обучения и общност, от която да станете част. Може да изкарате допълнителен доход, да научите нови неща, да се срещнете с нови хора, да изградите нови контакти. Добре преценете дали постоянните срещи с нови хора са за вас, защото това е огромна част от дейността на всяка подобна организация. Като всяка дейност си има своите плюсове и минуси и трябва да решите за вас обективно и субективно. Възможността да помагате на други да се развива също не е за пренебрегване, защото нови много приятното чувство на вътрешно удовлетворение.Това е и нашата най-голяма мечта – да помогнем и на Вас, нашите читатели, да постигнете най-големите си мечти. Да бъдете най-добрата си версия и да разкриете своите лидерски качества по начина, който винаги сте знаели, че е правилен.

Източници

  1. Thebalancesmb.com – The Truth and Myths About Network Marketing.
  2. Medium.com – How network marketing works.

Внимание. Уебсайтът на Сдружение “Мечтите Движат Света” е създаден с образователна цел и нашият екип не носи отговорност за резултатите или пропуснатите ползи свързани с информацията сайта. Полагаме сериозни усилия да споделяме само проверена информация, но темите засегнати в сайта са от динамични области и не можем да дадем стопроцентова гаранция за непрекъсната актуалност. Не одобряваме, предлагаме, нито отричаме даден продукт или услуга. Винаги се стараем да даваме обективна и само образователна стойност. Настоящият и останалите материали на сайта НЕ са и не следва да бъдат възприемани като финансов, здравен или правен съвет. Винаги мислете критично. С използването на платформата потребителите се съгласяват, че отговорността за прилагането на споделената информация и произтичащите резултати от нея са изцяло тяхна лична отговорност. 

Меню