Онлайн работа от вкъщи – предимства и недостатъци

онлайн работа от вкъщи 1

Онлайн работа от вкъщи – преди година това звучеше като лукс и често копнеехме за поне един ден, в който да бъдем хоум офис. В последния работен ден от седмицата, да станем малко по-късно, защото няма нужда да пътуваме до работа. Да си направим сутрешно кафе и да го изпием, без да бързаме. Да се настаним удобно на любимия диван или кресло. Да вземем лаптопа и да „отидем“ на работа онлайн, заобиколени от комфорта на дома си. Помните ли?

Пандемията обаче постави всички ни пред редица изпитания и наложи драстични промени в начина ни на живот, работа и общуване. Година по-късно, някогашният копнеж за работа от вкъщи вече е едно от най-трудните предизвикателства за много хора.

В тази статия ще разгледаме какви са предимствата и недостатъците на работата от дома. Не малко хора изпитват затруднения при справяне с работа от вкъщи. Но онези, които осъзнават предимствата на хоум офиса, имат потенциал да постигнат страхотни резултати в личен и професионален план, независимо че са далеч от офиса!

онлайн работа от вкъщи 2

Трудности и често срещани проблеми при онлайн работа от вкъщи

1. По-трудно управление на времето и задачите

Много хора се сблъскват с предизвикателството да управляват ефективно времето си и да приоритизират сами задачите за деня, без помощта на началника си.

При онлайн работа от вкъщи често се случва да ставаме по-късно, да се разсейваме, да отлагаме задачи и границите на работния ни ден у дома да се размият и слеят с личния ни живот. В част от случаите, не успяваме да свършим почти нищо и губим ефективността си. В друга част от случаите се преработваме, опитвайки да се справим с хилядите задачи. Резултатът в крайна сметка е ниска продуктивност или burn out.

онлайн работа от вкъщи 3

2. По-малък контакт с колегите и липса на нетуъркинг

Работата от вкъщи и изолацията свеждат до минимум социалното общуване. Хоум офисът ограничава близостта с колегите, партньорите и клиентите ни. Дистанцията и виртуалната среда поставят емоционална бариера между хората. Това може да доведе до отслабване на сплотеността на екипа, трудно изграждане на нови и здрави контакти и загуба на фокус към общите цели.

3. Холът се превръща в офис

Всяка онлайн работа от вкъщи изисква да се лишим от малка част от жилището си, която да превърнем в работно място. Хубавото в случая е, че „на път за работа“, няма да попадате в задръствания. Освен, ако холът не е общо работно място на цялото семейство.

онлайн работа от вкъщи 4

4. Всичко около нас може да ни разконцентрира

Дори да структурираме графика си идеално и да обособим специално място за работа у дома, отново ще има фактори, които могат да ни разсеят!

Личните ни вещи отвличат вниманието ни от работата. Пълната пералня и чиниите в кухнята не ни дават мира. Любимият десерт ни изкушава постоянно. Телевизорът ни се струва добра опция за няколкоминутна почивка, а леглото и диванът са перфектни за кратко протягане и релакс. Роднините и приятелите ни не винаги приемат сериозно работата ни от вкъщи и мислят, че сме свободни по всяко време за разговор, разходка или поемане на личен ангажимент. И това са само част от разсейващите фактори.

5. Работа от вкъщи за майки

Работата от вкъщи за майки е предизвикателство, в което недостатъците и предимствата се смесват. Няма да ви се налага да ангажирате роднини или детегледачка. Но от друга страна, границата между работния ви ден и грижите за детето със сигурност ще бъде размита, а работата – неефективна, заради загубата на концентрация и честите прекъсвания.

Предимства при работа от вкъщи и какви възможности ни дава?

1. Работното време е по-гъвкаво

При повечето професии, работата от вкъщи дава прекрасната възможност за по-гъвкаво работно време. Ако трябва да свършим нещо спешно, не е нужно да си взимаме отпуск. Достатъчно е просто да предупредим шефа си. Така много по-лесно можем да балансираме между работа и ежедневните задачи, като взимането на децата, пазаруване, онлайн тренировки или обучения и т.н.

2. Може да работим от всякъде

При онлайн работа от вкъщи голямо предимство е това, че не сме зависими от местоположението си – може да работим от всякъде, стига да имаме лаптоп и интернет! Без значение дали сме извън града по работа или на почивка на любимо място – можем да свършим задачите си, където и да сме!

3. У дома е по-комфортно

Да сме на работа от дома определено се равнява на комфорт. Наслаждаваме се на тишината около нас или пък пускаме любимата мотивираща музика… Колегите не прекъсват дейността ни със своите въпроси… Можем да направим пауза за кафе или храна почти по всяко време, защото кухнята е на две крачки от „офиса“ ни.

4. Не губим време в пътуване

По-голямата част от хората прекарват средно около 30 минути и 1 час в пътуване до офиса само в едната посока. Това върви ръка за ръка с досадното висене в задръствания, стрес, напрежение и по-ранно ставане, обикновено придружено от недоспиване и липса на време за спокойна закуска и сутрешно кафе. Това психическо натоварване и липса на здравословен хранителен режим могат да доведат дори до здравословни проблеми. А с работата от хоум офис можем да отстраним тези фактори и да подобрим начина си на живот.

5. Можем да развием потенциала си

Когато работим от вкъщи, имаме чудесната възможност да развием пълния си потенциал. Можем да развихрим въображението си и да дадем поле на нови, смели и свежи идеи. Можем да се концентрираме и да вникнем в себе си и мислите си по-добре, за да развием способностите си или да намерим решение на даден казус в работата ни. Разбира се, стига преди това да се справим с предизвикателствата при онлайн работа от вкъщи.

Заключение:

За да изпитате истинското удоволствие от работата от дома и да извлечете позитивите от нея, първо ще трябва да се преборите с често срещаните трудности, които може да ви попречат.

Ето защо, решихме да ви помогнем, като споделим с вас няколко полезни съвети и трикове при работа от вкъщи. Изпробвайте ги и сами ще се убедите колко много предимства има работата от дома и какви прекрасни възможности ни предоставя тя!

Вижте повече за Сдружение “Мечтите Движат Света” и нашата работа, която съчетава лидерство, организиране на събития, изграждане на общност, нетуъркинг, система за обучение и подкрепа: https://bamm-bg.com/

Станете част от нашата общност и поставете началото на пътя си, осеян с мечти и успехи! Абонирайте се за нашия бюлетин и научавайте първи за всички новости, предложения, възможности и полезни съвети от Сдружение “Мечтите Движат Света”!

Меню