Работа от вкъщи: Как да работим от вкъщи, без да губим фокус?

работа от вкъщи 1

Работа от вкъщи – един копнеж, който през последната година се превърна в реалност, заради пандемията. За съжаление обаче, това се оказа и огромно предизвикателство за много хора.

Този начин на работа често влияе на нашата продуктивност, мотивация, концентрация и ефективност на работното място. У дома има прекалено много фактори, които отвличат вниманието ни, и са сериозна предпоставка да загубим фокус.

В миналата ни статия говорихме за предимствата и недостатъците при работа от дома. Тук ще споделим полезни съвети и трикове за това как да работим от вкъщи, без да се разсейваме.

Съвети и трикове при работа от вкъщи: Какво да правим и какво да не правим, за да не се разсейваме?

1. Направете списък със задачи за деня

Няма по-добър трик за организация и концентрация от списъка със задачи за деня! Планирайте ангажиментите си и ги отделете в няколко категории, като най-важни и с краен срок, важни за деня и задачи, които е хубаво да свършите, ако ви остане време.

Когато изпълните някоя задача, я маркирайте в зелен цвят, с отметка или по друг отличителен начин. С отмятането на задачи ще поддържате концентрацията си през целия работен ден. Също така, няма да забравите нещо важно.

Препоръчваме в края на всеки работен ден да подготвяте списък със задачи за следващия. Така подсъзнателно слагате край на днешния ден и се настройвате за утрешния с нови сили.

работа от вкъщи 2

2. Разберете кога сте най-продуктивни

Някои хора са по-продуктивни рано сутрин, други към обяд, след като се разсънят, а трети са нощни птици и вдъхновението им идва в късните часове на нощта. Без значение от кой тип сте вие, нужно е да познавате добре себе си. Планирайте най-важните и трудни задачи за тази част от деня, в която сте най-съсредоточени и вдъхновени!

3. Работете по график

Създайте си график за работната дейност. Задайте точни времеви граници за всичко, което трябва да свършите през работния ден. И най-вече, спазвайте го!

Знаейки, че времето ви притиска и трябва да свършите дадена задача, чувството за отговорност се засилва, а заедно с него и продуктивността. Здравата комбинация от тези фактори няма да ви позволи да се разсейвате с незначителни действия.

работа от вкъщи 3

4. Без телефон и социални мрежи, освен по работа

Ключов съвет, който води до по-висока ефективност при работа от дома, е да стоите далеч от смартфона и социалните мрежи, освен ако работата ви не го изисква. Отварянето на Facebook или Instagram „само за малко“ означава, че вече сте загубили поне 15 минути от работния ден в гледане на снимки и чат с приятели. Краткото развлечение обаче отвлича вниманието и въздейства на продуктивността.

За да запазите концентрацията и креативността си, игнорирайте известията от телефона. Ако смятате, че ще ви е трудно, създайте график с точни часове, в които да проверявате социалните мрежи, а през останалото време дръжте устройството с екрана надолу.

5. Създайте си приятна работна атмосфера

Не превръщайте леглото в офис. Отделете си кътче у дома, което служи само и единствено за работа. Направете така, че в домашния офис да се чувствате приятно и удобно. По възможност, премахнете от полезрението си всички предмети, които ви напомнят за домашната обстановка. Опитайте се да забравите, че сте на работа от вкъщи.

Важно е също да не се храните в домашния офис. Обособете различно място за всяка дейност. По този начин по-лесно ще се адаптирате  към различните действия, които извършвате, а подсъзнанието няма да ви позволява да се разсейвате, като мислите какво да хапнете например, докато сте на работа.

За по-добра концентрация може да добавите подходяща музика, която да ви вдъхновява, успокоява и мотивира.

работа от вкъщи 4

6. Обличайте се като за работа

Макар че може да ви звучи малко странно, облеклото по време на работа от вкъщи също отчасти влияе на това доколко ще се разсейвате.

Ако докато работите, сте по пижама, то най-вероятно през целия ден ще се чувствате сънливи и лениви. Домашните дрехи пък ще ви подтикват да свършите още нещо у дома, отново „само за малко“, а работата ще остане на заден план. 

Затова обличайте любимите си тоалети, с които обожавате да ходите на работа. Така не само ще се разсейвате по-малко, но и ще чувствате още повече самоувереност и професионализъм.

7. Почивка, чист въздух и физическа активност

При работа от дома е задължително да си осигурявате почивки и чист въздух. На всеки час правете кратка почивка за 5-10 минути. Отваряйте прозорците за 10 минути поне веднъж на всеки два часа. Липсата на кислород в стаята ви прави по-сънливи и предразполага към губенето на фокуса върху дневните служебни задължения.

Липсата на физическа активност също оказва влияние върху концентрацията. Макар и невинаги да го усещате, тялото ви има нужда от това да се движи. Отделете време през деня за кратка тренировка, медитация, йога или друг любим спорт.

8. Заложете край на работния ден и го спазвайте

Работата си е работа, колкото и много да я обичате. Може да изглежда изкушаващо да отметнете още няколко задачи, защото сте вкъщи и още малко работа няма да ви навреди… Но без значение дали работите в офис или вкъщи, трябва да спазвате работното си време и да поставите граница между него и личния си живот.

Разбира се, ако някоя задача е наистина спешна, довършете я. Но ключово е да имате време за почивка и отърсване от работните мисли. В противен случай рискувате да получите burn-out.

Може дори да измислите ритуал за края на работния ден. Правете нещо определено всеки път щом свършите работа. Така подсъзнателно ще „превключите“ на друга вълна.

Заключение:

  • Ако нашите съвети за работа от вкъщи са ви помогнали, но сте жадни за още;
  • Ако искате да израснете в личен план и да усъвършенствате професионалните си умения;
  • Ако кипите от енергия, но не знаете накъде да я насочите;
  • Ако сте предприемач по душа;
  • Ако копнеете да подобрите своя стандарт на живот и да станете част от общност, сплотена от общи интереси и движени от устрем за прогрес;

Вижте повече за Сдружение “Мечтите Движат Света” и нашата работа, която съчетава лидерство, организиране на събития, изграждане на общност, нетуъркинг, система за обучение и подкрепа: https://bamm-bg.com/

Станете част от нашата общност и поставете началото на пътя си, осеян с мечти и успехи! Абонирайте се за нашия бюлетин и научавайте първи за всички новости, предложения, възможности и полезни съвети от Сдружение “Мечтите Движат Света”!

Меню