Мечти и цели по пътя към успеха: Защо е нужно да имаме мечта и как тя е в основата на нашето личностно развитие?

мечти и цели 1

„Ти виждаш нещата и питаш защо. Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам защо не?”
Джордж Бърнард Шоу

Мечти и цели – те са силата, която движи света и хората напред. Те са основните елементи, нужни за работата на механизма, наречен живот. Мечтите и целите са част от всеки от нас и нашето личностно развитие, стига да вярваме в тях и да ги следваме!

Благодарение на хората, които са имали смели мечти и ясно очертани цели, можем да се радваме на всичко това, което ни заобикаля днес и дори приемаме за даденост.

Със сигурност сте чували поговорката „Човек е голям, колкото са големи мечтите му“ (Антоан дьо Сент-Екзюпери). Ние знаем, че сбъдването на индивидуалните мечти често е и крачка напред за цялото човечество!

Днес ще поговорим повече за това защо е важно да имаме мечти и цели и каква е тайната им. Ще споделим с вас нашите най-съкровени мисли за мечтите, които ще ви мотивират да се впуснете в смело приключение по пътя към успеха!

мечти и цели 2

Какво е мечта и какво е цел?

Замисляли ли сте се някога какво представляват вашите мечти?

Мечтите са приказни картини, които прелитат през ума ви, когато си мислите за онова, което бихте искали да ви се случи. Те са това, което всеки ден визуализирате в своето съзнание.

Без мечти, светът би бил чернобял, а всяко следващо „утре“ – все по-сиво и безразлично.

Мечтите са обвързани с вашето бъдеще. Това на каква възраст сте няма никакво значение! Защото за мечтите не съществуват граници и препятствия! Някои хора имат на пръв поглед невъзможни мечти, а други – по-малки и напълно осъществими. Но без значение какви са мечтите им, всички хора мечтаят!

„Не оставяй малките умове да те убедят, че мечтата ти е твърде голяма!“

А какво е цел?

Целите не са толкова абстрактни, колкото мечтите. Те конкретизират желанията ви. Целите се раждат от мечтите. Дават ви представата какво искате да постигнете и най-вече ви посочват как точно да го реализирате. Изпълнението им изисква план от действия, отдаденост, много труд, желание и постоянство! Целите ви помагат също да организирате времето и ресурсите си.

Важно е да имате големи дългосрочни цели и по-малки краткосрочни цели. Те трябва да бъдат значителни, измерими, постижими, ориентирани към действие, добре поставени, обвързани с краен срок и измерими.

Без целите, мечтите нямаше да се превръщат в реалност и щяха да останат абстрактни картини в съзнанието ни. Те щяха да бъдат просто плод на човешкото въображение и нищо повече. Именно заради целите, подкрепени с вяра, мечтите се сбъдват!

мечти и цели 3

Каква е ролята на нашите мечти и цели в процеса на личностно развитие?

1. Мечтите  са връзката ни с нашето вътрешно аз

В забързаното ежедневие, което ни затрупва с безброй задачи и отговорности, често губим погледа навътре към себе си. Оставяме на заден план или напълно забравяме за какво копнеем истински, кои сме и какво е нашето призвание.

Мечтите ни напомнят каква е нашата страст и какво ни прави щастливи. Те ни помагат да опознаем себе си по-добре и да поддържаме вътрешния си баланс!

2. Нашите мечти и цели ни зареждат с положителна енергия

Животът често ни сблъсква с изпитания и предизвикателства. Без значение дали по-малки, или големи и сериозни, почти всеки ден имаме поне една причина да бъдем негативни, изнервени, тъжни или ядосани.

Но забелязали ли сте, че хората с мечти и цели винаги са с усмивка? Истинските мечтатели са изпълнени с положителна енергия. Те са неизчерпаем източник на позитивизъм, вяра, доброта и красота, които дори и най-силната буря от препятствия не би могла да помрачи. Така е, защото те имат поне 10 причини на ден да бъдат щастливи.

Мечтите и безусловната вяра, че ще се сбъднат, рефлектират върху светогледа ни, прави ни по-положително настроени и дори по-добри.

„Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.“
Паулу Коелю

3. Мечтите ни дават посока и ни мотивират да вървим напред

Ако опитате да си представите процеса на личностно развитие като една верига от променливи, то в началото ѝ най-вероятно ще стоят вашите мечти. Те са горивото, от което умът и душата ви имат нужда, за да се извисят нагоре към успеха и щастието.

Следващата променлива от въображаемата верига е превръщането на мечтите в цели и задаване на посока. Ако нямате посока, тогава е много вероятно да се лутате, губейки ценно време по пътя си или дори да се изгубите и откажете.

Благодарение на нашите мечти и цели, всички граници и лимити изчезват и пред нас се откриват пътища, осеяни с възможности!

4. Нашите мечти и цели ни карат да преодолеем страховете си

Мечтите могат да променят живота ни. Когато истински копнеем за нещо, мотивацията и вярата, с които сме заредени, са способни да ни помогнат да преодолеем страховете и колебанията си, водени от мисълта да сбъднем мечтите си.

5. Чрез нашите мечти и цели израстваме като личности

Мечтите влияят на нашето личностно развитие и чрез тях израстваме. Благодарение на мечтите, надграждаме знанията си, защото искаме да научим повече, за това, което ни влече.

Ставаме по-креативни, когато мислим за мечтите си. Съзнанието ни е устроено така, че винаги да търси отговор или решение и когато то работи устремено за постигането на мечтата ни, ни затрупва с хиляди идеи!

И не на последно място, мечтите ни правят по-отговорни, по-решителни и по-отворени за възможностите, които ни се предоставят.

6. Мечтите вдъхновяват нас и хората около нас

Мечтите са вдъхновение – за нас самите и за хората около нас. Мечтите могат да бъдат бягство от реалността, когато се сблъскваме с много трудности в истинския живот. Но също така, мечтите са нашата опора и това, което ни дава сили да продължаваме да се борим, въпреки препятствията. Мечтите са доказателство, че ако вярваш силно в нещо и се бориш за него, то се превръща в реалност.

Мечтата на един човек има силата да вдъхнови не само него, но и други хора, като ги мотивира и им даде надежда да следват своите мечти. Защото мечтите са смисъла на живота!

Заключение:

Ние, от Сдружение “Мечтите Движат Света”, искаме да подадем ръка на всеки от вас, който има нужда от подкрепа, за да направи първата стъпка и смело да поеме по пътя към сбъдването на своите мечти и цели. Чрез нашите качествени обучения, ще развиете увереност и мотивация да полетите. Защото когато имате „крила от мечти“, мечтите се сбъдват! Вижте и някои полезни съвети как да сбъднем мечтите си и как да постигаме целите си!

„Мечтите се сбъдват, когато погледът е вперен в звездите, но краката са стъпили на земята“

Станете част от нашата общност и се абонирайте за нашия бюлетин, за да получавате само полезно, интересно и качествено съдържание!

Меню