Как да сбъднем мечтите си и как да постигаме целите си?

как да сбъднем мечтите си 1

Как да сбъднем мечтите си? А как да постигаме целите си? Въпроси, които много от нас са си задавали поне веднъж. И често са оставали без отговор.

Всички ние сме имали поне една мечта в живота си – можете ли да си представите колко много мечти са това? А знаете ли колко малка част от тях се сбъдва наистина? Не защото мечтите ни са невъзможни и големи и не защото ние нямаме възможност да ги осъществим… А просто защото не вярваме достатъчно в мечтите си и се отказваме от тях още в началото на пътя си.

Истината е, че няма определен механизъм, по който мечтите и целите се превръщат в реалност. Но има някои съвети и трикове, които ще ви помогнат да извървите голяма част от своя път към успеха, без да се откажете! В тази статия ще споделим ТОП 7 съвети как да сбъднем мечтите си и как да постигаме целите си!

В миналата ни статия „Мечти и цели по пътя към успеха“ говорихме защо е важно да имаме мечта и как тя стои в основата на нашето личностно развитие. Но преди да продължим с нашите съвети и трикове, нека се замислим откъде тръгват мечтите всъщност!

Откъде тръгват и в какво се превръщат мечтите?

Началото на нашите мечти се крие още в най-ранните ни детски години. За децата няма невъзможни неща, няма граници на въображението и няма рамки в реалността. Децата са напълно уверени в своите мечти, разказват за тях с огромно въодушeвление и нямат съмнение, че това, за което копнеят, ще се сбъдне!

Но в какво се превръщат мечтите, когато пораснем? Тук пътят на нашите мечти се разклонява в две посоки. Поемайки в първата, обикновено изгубваме визия за мечтите си. Сблъскваме се с истинския живот. Сами си поставяме ограничения или други хора ни ги поставят. Започваме да търсим сигурния път, защото така са ни научили и защото е по-лесно и безопасно. Така с годините магията на мечтите избледнява.

Онези от нас, които изберат втората посока, са наистина смели! Пътят им съвсем не е лесен – напротив, този път е неравен и изпълнен с хиляди препятствия. Но мечтателите са водени от своята детска вяра, безгранично въображение, кураж и устременост! Най-успешните хора са извървели именно този трънлив, неотъпкан път. И ако същите тези хора бяха заложили на сигурното, познатото и безопасното, едва ли щяха да сбъднат мечтите си.

как да сбъднем мечтите си 2

Как да сбъднем мечтите си и как да постигаме целите си?

1. Не се страхувайте да мечтаете!

Колкото и смели, големи и недостижими да изглеждат мечтите ви, не се страхувайте от тях! Понякога преследването на една мечта може да ви накара да излезете от своята зона на комфорт и да се притесните от неизвестното. Но в никакъв случай не спирайте да мечтаете, защото мечтите са предпоставка за успех! Постарайте се да прогоните страха от себе си, защото той единствено би ви попречил. Успехът обича смелите!

2. Визуализирайте!

Визуализирайте мечтите си във всяка свободна минута. По този начин мотивацията ви ще бъде по-силна, а целите, чрез които ще сбъднете мечтите си, ще станат по-ясни и конкретни. Колкото по-често виждате пред очите си, макар и въображаемо, своите мечти сбъднати, толкова по-мотивирани ще сте да ги постигнете!

3. Вярвайте!

Каквито и пречки да се появяват по пътя към мечтите, успеха и щастието ви, не спирайте да вярвате! Съсредоточете вниманието си единствено върху положителното и крайния резултат и никога не губете надежда. Вярвайте, че това, за което най-силно копнеете, ще се случи!

как да сбъднем мечтите си 3

4. Направете си табло на мечтите!

Напишете на различни листчета своите най-съкровени мечти. В спалнята или офиса си поставете табло, на което да ги закачите. Намерете и снимки или нарисувайте това, което най-добре визуализира вашата мечта, и също го добавете към таблото. Не забравяйте всяка сутрин да четете таблото на мечтите – по този начин мечтите ви ще присъстват в съзнанието ви не само като картини, но и като думи – точни, ясни, конкретни и право в целта!

5. Поставете си цели и срокове! Направете план!

За да вървите напред и нагоре, трябва всеки ден да правите малки крачки. Тези малки крачки са вашите цели. Поставяйте си срокове и ги спазвайте! По този начин ще сте сигурни, че не се намирате в застой, а също така че се грижите за личностното си развитие и правите всичко възможно, за да сбъднете мечтите си.

6. Отдайте се на своята мечта и отделяйте време за нея!

Ако искате да сбъднете своята мечта, трябва да ѝ се отдадете и да станете едно цяло с нея. Вашата мечта трябва да живее с вас и да бъде с вас във всеки момент.

Повечето хора нямат възможност да се ангажират изцяло и единствено с мечтата си в началото, тъй като се налага да учат и работят, докато тя се превърне в реалност или поне се задвижи. Но е важно да отделяте време и да правите малки крачки всеки ден към постигането на мечтата си. В противен случай, ежедневието, ангажиментите и хилядите разсейващи фактори могат да погълнат цялата ви енергия.

7. Не се отказвайте и се награждавайте дори за малките успехи!

Към мечтите се върви с постоянство и малки крачки. Важно е да знаете, че те не се сбъдват отведнъж и по пътя към тях ще постигате множество успехи, макар и по-малки или на пръв поглед незначителни. Затова не се отказвайте!

Награждавайте се за всеки успех, колкото и малък да е той. Заслужавате го, заради усилията, които полагате! Така ще поддържате мотивацията си, а щом погледнете назад, ще виждате колко много сте успели да направите от началото и как сте все по-близо до своята мечта.

как да сбъднем мечтите си 4

Откъде минава пътят към успеха?

Пътят към успеха минава през смелите мечти и поставянето на цели. Той е дълъг и често е осеян с тръни и бодли. Дали ще успеете да заобиколите трудностите, без да се демотивирате и откажете, зависи от това колко добре сте подредили своите цели.

Никога не забравяйте, че когато имате „крила от мечти“, можете да полетите до най-високите върхове на успеха! А когато стигнете там, вече няма да си спомняте за малките камъчета, които са ви пречили някъде там, в началото.

Заключение:

Ние, от Сдружение “Мечтите Движат Света”, искаме да помогнем на максимално много хора да мечтаят смело и да постигат целите си! Чрез нашите качествени обучения, ще развиете увереност и мотивация да следвате мечтите си!

Станете част от нашата общност и се абонирайте за нашия бюлетин, за да получавате само полезно, интересно и качествено съдържание!

Меню