Управление на времето и баланс между домакински задължения, личен живот и бизнес

управление на времето 1

Управление на времето – едно изключително важно, но и трудно за усвояване умение, от което зависи балансът между работата ви, личния живот и домакинските задължения.


Времето все не стига и често се питате „Как да се справим с всички задачи?“. Отлагате от днес за утре, а утре отново времето е недостатъчно. Претоварвате се с хиляди задачи, нямате енергия, усещате стрес и напрежение… Всъщност, много хора се чувстват по този начин. Ето защо, решихме да споделим с вас някои доказани методи за по-добро управление на времето и постигане на баланс между професионалния и личния живот!

1. Няма идеален баланс между бизнес, личен живот и домакински задължения

Нека ви разкрием първата тайна за ефективно управление на времето! Истината е, че не съществува идеален баланс между бизнес, личен живот и домакински задължения. Не всеки ден може да бъде изключително продуктивен и същевременно да приключи навреме, а след това да се приберете у дома, да отметнете чистенето и готвенето за един час и останалите часове да отделите за себе си, децата и любимите хора… Има дни, в които задълженията отнемат повече от личното ви време и не успявате да свършите всичко предвидено за деня… И такива, в които имате нужда от повече почивка и не сте толкова продуктивни.

Колкото по-бързо се примирите с това несъвършенство, толкова по-скоро ще се научите на правилно организиране на времето. Важно е да се стремите към реалистичен и балансиран график, а не перфектен. Не бъдете твърде взискателни към себе си, не очаквайте прекалено много и не си поставяйте неизпълними задачи. Вместо това, помислете колко време ви отнема всяка задача и колко задачи можете да изпълните така, че да ви остане време и за вас самите.

управление на времето 2

2. Планирайте деня и приоритизирайте задачите си

Преди да се захванете със задълженията си, отделете 5-10 минути и направете списък със задачите за деня. Още по-добре е да планирате деня си от предната вечер. Подсъзнателно това ви подготвя за предстоящите задачи и въображението ви може дори да роди страхотни идеи!

Следващата стъпка е да приоритизирате дневните задачи и да заложите време за тяхното изпълнение. За целта споделяме с вас един от най-ефективните методи за управление на времето и приоритизиране на задачите:

Матрица на Айзенхауер / Матрица на Кови

Този метод насочва към идеята, че всичко, което правите на работа или в личния живот, може да се определи като „спешно / неспешно“ и „важно / неважно“. Комбинирайки тези два показателя, получавате четири категории, с помощта на които можете да приоритизирате задачите си:

Спешни и важни задачи:

Трябва да се изпълнят веднага. Това са задачи, които имат наближаващ краен срок, или внезапно възникнали проблеми и кризи. Тази категория има способността да се разширява непрекъснато и се нарича още „Квадрант на стреса“. Можете да избегнете напрежението, като планирате предварително спешните и важни задачи и предвидите достатъчно време за тях и резерв за поява на нови такива.

Неспешни, но важни задачи:

В тази категория попадат всички неща, които ако свършим или правим редовно, биха предизвикали положителна промяна в професионалния или личния ни живот. Именно тези задачи са ключови за нашия успех и развитие. Проблемът е, че те остават най-често на заден план и може дори да не ги свършим. Такива задачи изискват внимателно планиране и много добри умения по управление на времето!

Спешни и неважни задачи:

Това са прекъсвания, телефонни обаждания, имейли, посетители, въпроси от колеги. Много хора прекарват времето си именно в тази категория, като се заблуждават, че спешните задачи са важни. Истината е, че тяхната спешност се базира на очакванията и приоритетите на други хора. Спешните и неважни задачи се делегират или отклоняват временно, тъй като те отнемат цялата ви енергия и концентрация за наистина важните задължения.

Неспешни и неважни задачи:

Обикновено тук попадат дейности или хора, които са приятни или разсейващи и по един или друг начин ни губят времето – проверяване на социалните мрежи, игри на телефона, непродуктивни разговори с хора и т.н. Такъв тип задачи трябва да бъдат избягвани.

управление на времето 3

3. Следете и ценете времето си

Разпределете времето си, както разпределяте задачите си за деня, и го управлявайте ефективно. Следете колко време ви отнема изпълнението на една задача. Правете кратки почивки, но не се увличайте в кафе-паузи и разговори с колеги и приятели. Винаги ценете времето си и не го пропилявайте в незначителни дейности!

4. Намалете разсейващите фактори

Социални мрежи, обаждания от приятели, имейли, реклами – всичко това е само част от множеството разсейващи фактори, които ни заобикалят ежедневно. Опитайте да ги сведете до минимум или си определете няколко минути на ден, в които да разпуснете с някоя от тези дейности, но само за малко!

5. Отказвайте или делегирайте задачи

Случвало ли ви се е да поемете даден ангажимент и да съжалявате впоследствие? Тук всичко е много просто! Когато нямате възможност да поемете дадена задача, просто кажете „Не“ и я откажете! Не сте машини с неизчерпаем ресурс и не можете да се справите с всичко…

Ако дадена задача е много важна и все пак нямате възможност да я изпълните – делегирайте я! Не е нужно да правите всичко сами!

6. Сложете граници на работния ден

Определете час за начало и край на работния ден и ги спазвайте. Когато настъпи часът за край, изключете работния режим и забравете мислите за работа. Същото направете и с домакинските задължения. Не прекарвайте целия уикенд или цялата вечер след работа в чистене, готвене и пазаруване. Определете си краен час за тези задължения и след него се отдайте на време за себе си!

управление на времето 4

7. Време за релакс, спорт, здраве и за любимите хора

Това е един от най-важните съвети за добро управление на времето. Добавете към приоритетите си време за пълноценен сън и качествена почивка, пътувания, екскурзии, медитация, йога или любим спорт. Потопете се в любимото хоби, което ви вдъхновява, и прекарвайте повече време със семейството и любимите хора. Всичко това допринася за вашето физическо и ментално здраве и трябва да бъде максимално близо до дневните ви приоритети! Без време за тези дейности, няма как да постигнете баланс между личния живот и домакинските и работни задължения.

Заключение:

Ние, от Сдружение “Мечтите Движат Света”, ще ви помогнем по пътя на вашето развитие! Присъединете се към нас и се абонирайте за  нашия бюлетин, за да получавате само полезно, интересно и качествено съдържание!

Меню