6 стъпки да не се отказвам от своята бизнес мечта!

бизнес мечта 1

Бизнес мечта – какво да направим, за да поддържаме нейния пламък? Как да не губим мотивацията си и да не се отказваме да развиваме собствен бизнес, особено ако сме начинаещи? Как да сбъднем мечтите си и как да постигаме целите си?

В тази статия ще дадем отговор на всички въпроси, както и изпитани съвети и методи, благодарение на които няма да се откажеш, а ще вървиш още по-смело към успеха си!

Защо мотивацията спада и хората се отказват от своята бизнес мечта?

Първоначално нашата бизнес мечта е силна и тя е това, което ни движи напред. (Прочети повече тук: По какъв начин мечтите могат да ни вдъхновят, за да изградим собствен бизнес?) За съжаление, в повечето случаи, много скоро се натрупват и първите трудности и неуспехи. Те започват да ни разколебават и дори могат да ни накарат да се откажем от идеята си. Ето и част от причините:

  • Защото сме се провалили веднъж и се боим от повторен неуспех;
  • Защото някой ни е казал „Не!“ – отказал е да ни помогне или смята, че няма да успеем;
  • Защото сме заобиколени от грешните хора, които не вярват в нас и в мечтите ни;
  • Защото самите ние не вярваме в себе си;
  • Защото се боим от промени и не сме готови да приемем нови възможности, различни от нашата основна визия;
  • Защото търсим сигурния път и избягваме рисковете;
  • Защото не сме достатъчно постоянни и упорити;
  • Защото сме отегчени и демотивирани;
  • Защото намираме по-лесна възможност и се страхуваме от трудния път;

Статистически е доказано, че 90% от всички стартиращи бизнеси фалират през първите 5 години. Именно този период е най-рисков за всеки стартъп и отсява най-смелите мечти и идеи! За да запазиш своята мотивация, смелост и увереност и да постигнеш успеха, който заслужаваш, следвай тези 6 простички стъпки!

бизнес мечта 2

6 съвета как да не се отказваш от своята бизнес мечта:

#1 Приеми предизвикателствата, рисковете и провалите с усмивка!

Голяма част от хората се отказват от своята бизнес мечта, когато се сблъскат с предизвикателства, усетят несигурност или се провалят.

Ако си начинаещ в бизнеса, още сега е моментът да промениш нагласата си! Запомни, че трудностите и препятствията са неизменна част от живота и от развитието на собствен бизнес. Рисковете също! Не съществува бизнес мечта, която да носи 100% сигурност и безопасност. За да успееш, рано или късно ще се наложи да поемеш риск. Възможно е и да срещнеш провала отблизо, но това е напълно нормално.

Истината е, че неуспехът е фактор за твоя успех! Именно провалът ни дава ценни уроци и отговори, за да продължим напред към мечтите си още по-мотивирани!

#2 Концентрирай се върху възможностите, а не върху проблемите!

Както споменахме в съвет #1, предизвикателствата са част от всяка бизнес мечта, а заедно с тях и проблемите. За да не загубиш мотивацията си и да продължиш да развиваш своя собствен бизнес, трябва да се фокусираш върху възможностите!

През първите години, повечето бизнеси са изправени пред множество проблеми – малка печалба, слаба разпознаваемост, нестабилен имидж и т.н. Но всеки проблем има решение! Важно е да търсиш и да намираш нови възможности за своя бизнес и заедно с тях ще разрешиш и проблемите!

#3 Не забравяй, че успехът е дълго приключение и изисква време!

В социалните медии много често се говори за истории на успеха, случили се „за една нощ“. Това влияе негативно на част от хората, които тепърва се впускат в света на собствения бизнес. Тези истории налагат на пръв поглед бързия успех и лесната слава. Не малко начинаещи предприемачи се демотивират, защото техният бизнес не процъфтява със същия темп и е изложен на предизвикателства.

Важно е да знаеш, че в реалността успехът е дълго приключение, в което ще се движиш с малки стъпки. Пътят към успеха изисква различно време за всеки човек и за всеки бизнес! Просто върви напред и следвай мечтите си!

бизнес мечта 3

#4 Не забравяй своята мисия и послание! Вярвай в себе си, вдъхновявай и бъди уникален!

Ако създадеш даден бизнес, само за да печелиш пари от него, едва ли ще постигнеш истински дългосрочен успех. Успехът идва, когато видиш как сбъдваш мечтата си и я надграждаш все повече. В основата на успешните бизнеси стои смела мечта с цел, мисия и послание! Именно те ще те крепят и ще ти дават сили, когато стане трудно. Виж защо е нужно да имаме мечта и как тя е в основата на нашето личностно развитие!

Спомни си защо си започнал своя бизнес. Направи списък с причините защо искаш да сбъднеш своята мечта и го прочитай всяка сутрин. Съсредоточи се върху посланието, което искаш да отправиш чрез своя собствен бизнес. Вярвай в своите възможности и потенциал, вярвай в мечтата и бизнеса си и вдъхновявай другите около теб! Не губи своята уникалност и не се страхувай да правиш това, което обичаш, по различен начин! Така ще поддържаш мотивацията си, няма да се откажеш и ще вървиш уверено по пътя към успеха!

#5 Открий подходящия ментор и го следвай!

И най-добрите предприемачи имат своя опитен водач, обучител или лайф коуч по пътя към успеха си. Намери подходящия за теб ментор, който ще те мотивира, ще ти вдъхва вяра и увереност и ще те предпазва от допускането на сериозни грешки в бизнеса ти.

Да работиш с ментор има безкрайно много предимства. Благодарение на него ще научиш повече за пътя, по който си поел, защото той вече ще е минал по него. Ще получиш ценни насоки и съвети, индивидиуално съобразени с теб, с твоя опит, с етапът, на който се намираш, и с нуждите на твоя бизнес.

#6 Обгради се със съмишленици предприемачи!

Когато сме заобиколени от хора на същата вълна като нас, с идеи, мечти и цели, взаимно се подкрепяме и си помагаме да се справим с неуспехите и трудностите в бизнеса.

Ето защо е важно да се обградиш с твои съмишленици предприемачи! Изгради стабилни взаимоотношения с други собственици на бизнес, разшири мрежата си от партньори и се постарай да направиш тази общност максимално разнообразна.

бизнес мечта 4

Заключение:

Ние, от Сдружение “Мечтите Движат Света”, вярваме, че мечтите знаят своя път и от нас, мечтателите, се изисква просто да не се отказваме, да бъдем упорити и да вярваме в идеите си! Стремим се да помагаме на максимално много хора да мечтаят смело, да постигат целите си и да бъдат успешни! Чрез нашите качествени обучения, ще развиеш увереност и мотивация да следваш своята бизнес мечта! Виж няколко идеи за собствен бизнес без инвестиция: дропшипинг, блог, влог, МЛМ, CFD търговия!

Стани част от нашата общност и се абонирай за нашия бюлетин, за да получаваш само полезно, интересно и качествено съдържание!

Меню